İşitme Kaybınız Varsa, Yalnız Değilsiniz

İşitme kaybınız varsa, yalnız değilsiniz. Dünya çapında milyonlarca insanın işitme kaybı var. Tedavi görmeyen işitme kaybı olan hastalar işitme sağlıklarını riske atarlar.

Tedavi edilmeyen işitme kaybının, insanların fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerinde birçok etkisi olabilir. Çalışmalar gösteriyor ki işitme kaybı olan hastalar;

İş yerinde işitme kaybı ile iletişim kurmak çok zor olabilir, iş arkadaşlarınız onları anlamakta zorlandığınızın anlamıyorlarsa. İş yerinde olan işitme kaybının olumsuz sonuçlarını azaltmak için aşağıdaki ipuçlarını okuyun:

Ne yapmalısın?

İşyerinde verimli iletişimin sağlanması sadece işitme kaybı olan kişinin değil, diğer çalışanların da çaba göstermesini gerektirir. Sonuçta, iletişim tek yönlü değil! Ancak öncelikle ofiste bu konuda farkındalık yaratmanız gerekiyor. Onlara ne kadar işittiğinizi, sesleri duymanın ne kadar zor olduğunu ve daha kaliteli bir çalışma ortamı yaratmak için bir cihaz kullandığınızı söylemekten çekinmemelisiniz.

İşyerinizde işitme kaybı olan bir arkadaşınız varsa:

– Arkadaşınızın orada olduğunuzu ve onunla konuştuğunuzu fark etmesini sağlar. Bunun için adını adlandırabilir, görüş alanını girebilir ve varsa kola dokunabilirsiniz.

– Sizi duymakta zorlandığınızı fark ederseniz, sessiz bir yere geçebilirsiniz.

– Net konuşan ama abartılı ağız hareketleri yapmayın, bu dudak okumayı zorlaştırabilir.

– Eğer anlamazsan, söylediğin şeye başka kelimeler koymak yardımcı olabilir.

– Konuşma hızının ve hacminin onun için iyi olup olmadığını sorabilirsiniz.

– Ününüze rağmen sizi anlamıyorsa, onu yazmayı teklif edebilir veya anlamasını sağlamak için ne yapmanızı istediğini sorabilirsiniz.

– En önemlisi, tüm bunları yaparken anlayışlı olmalısınız.

Scroll to Top