İşitme Kaybını Engellemek

1. İşitme yeteneğimi neden kaybediyorum?
İşitme kayıplarının büyük bir kısmı işitme sisteminin doğal evriminin bir sonucu olup,bu durum PRESBIACUSIA olarak da bilinir. Daha az oranda,işitme kayıpları yoğun ve güçlü gürültülere uzun bir süre boyunca maruz kalma,beyin travmaları, bazı ilaçların yan etkilerinden dolayı ve gelişimi esnasındaişitme sitemine zarar verebilecek bazı hastalıklardan ötürü ortaya çıkabilir.

2. İşitme kaybını engellemek için ne gibi çözümler bulunmaktadır?

Otoskleroz, kulak zarının delinmesi, kulak enfeksiyonu gibi bazı durumlarda tıbbi ve cerrahi çözümler bulunmaktadır. Tıbbi çözüm uygulanması mümkün olmadığı zaman, işitme zorluğu çeken pek çok kişinin sorunlarının bir işitme yardımcı cihazı adaptasyonu ile çözülmesi mümkündür. Önemli olan en kısa zamanda bir kulak/işitme uzmanına başvurmaktır: O size sorununuzla ilgili bilgiler verecek ve olası çözümleri anlatacaktır.

3. Bir işitme uzmanı ne yapar?
Bu uzman, kulak doktorunuzla istişare halinde kaybınızınderecesini değerlendirecek, size en uygun işitme cihazını tavsiye edecek ve bunun doğru bir şekilde adaptasyonundan sorumlu olacak olan profesyoneldir. İyi bir işitme protez uzmanı, işitme yardımcı cihazınızın düzgün bir şekilde işlev gösterdiğini üç aylık dilimler halinde ücretsiz olarak gözden geçirecek ve işitme düzeyinizin gelişimini düzenli aralıklarla kontrol edecektir.

4. Gürültü kulağınızı nasıl etkiler?
Yüksek yoğunluklu gürültülere uzun bir süre boyunca maruz kalınması, iç kulakta kalıcı hasarlar meydana getirebilir. Bu hasarlar oluştuktan sonra cerrahi tedavi uygulanması mümkün olmadığından dolayı, hasarların önlenmesi çok önem taşımaktadır. Dünya işitme, yaptığınız işe ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak işitme koruyucu cihazları hakkında sizi bilgilendirebilir. Günümüzde, müzisyenler, motosikletçiler, çok gürültülü yerlerde (tekstil sanayii, uçak pilotları v.b.) çalışan insanlar için, kullanıcının dış dünya ile haberleşmesini kesmeksizin kulağına koruma sağlayan özel koruyucu cihazlar mevcuttur.

5. İşitme kaybının ilk belirtileri nelerdir?
En sık rastlanılan durumlardan biri televizyonun sesini normalden daha yüksek miktarda açmaktır. Gürültülü ortamlarda (restoranlar, kafeteryalar v.b.) ve telefonla konuşurken normal bir şekilde iletişime devam edebilme ile ilgili sorunlarla karşılaşılması da çok sık görülür.

6. Babam işitme kapasitesini yitiriyor, bu gerçeği neden kabul etmek istemiyor?
Bir sorun olduğunu inkar etmek en çok karşılaşılan durumdur. İlk başlarda kişi bunun farkına varmaz çünkü işitme kaybı bugünden yarına ortaya çıkan bir durum değildir. Belirtiler daha belirgin olmaya başladığı zaman, kişi suçu çevresindekilere atarak işitme ile ilgili sorununu bilinçsiz bir şekilde reddeder: çok alçak sesle konuşuyorsun, her zaman arkamdan fısır fısır konuşuyorsunuz… Son olarak, işitme kaybı oluştuğunu kabul etse bile, bu kişinin bir işitme cihazı kullanma olasılığını reddetmesi çok olası bir durumdur: ben sağır değilim, hiçbir cihaza ihtiyacım yok. Bu süre zarfında rencide olma, depresyona girme ve hatta sosyal ortamdan tamamen izole olma gibi beklenmeyen davranışlar ortaya çıkabilir. İşitme kapasitelerini eski haline kavuşturmaları sonucunda yaşam kalitelerini nasıl iyileştirebileceklerini onlara göstererek bu kişilere yardımcı olmak çok önemli bir husustur.

7. Kulak çınlamalarım var ve bunlara nasıl çözüm bulacağımı bilmiyorum. Geceleri uykuya dalmam çok zor oluyor, gürültü beni çok rahatsız ediyor…
Tinitus veya kulak çınlaması, işitme kaybı olan insanların yarısında görülür ve bunun tedavi edilmesi mümkün değildir. Dünya işitme, kulak çınlamalarının kişilerde ortaya çıkarabileği ağır sonuçların farkında olarak -Siemens firması ile iş birliği halinde- maruz kalınan kulak çınlamaları ile uyumlu bir şekilde yaşamayı amaçlayan bir alışkanlık terapisi sunmaktadır. Bu terapide, profesyonel danışmanlık, yüksek teknolojili bir işitme cihazıyla birlikte sunulmaktadır

Scroll to Top